17 Haziran 2017 Cumartesi

ŞARKÖY ve KÖYLERİ


  Arkadaşlar merhabalar. Aslında birinci yayınıma Tekirdağ, kiraz festivali, Şarköy ve köyleri diye başlamıştım biraz  uzayınca böldüm. Şimdi ikinci bölümü.
    ŞARKÖY
 Kumbağ'dan  Şarköy'e gitmek için iki ayrı yol var,Birincisi Mürefte üzerinden sahilden, virajlı daha kısa. İkincisi daha uzun ama ana yol olan, Tekirdağ Malkara  üzerinden olanı. Biz ikincisini tercih ettik. Zira köylerine uğramayı düşündüğümüzden manzarası müthiş olan güzellikler içindeki yolu dönüşe sakladık.
  Şarköy'e bu ilk gidişimizdi. Adını çok duymuştuk ama gitmek hiç kısmet olmadı. Konaklamak için sahil bölgesini tercih ettik. Ramazan ayına ve mevsimin henüz başlamadığına güvenerek yer ayırmamıştık. Ama Temmuz ve Ağustos  aylarında gitmeyi düşünüyorsanız daha önceden yer ayırmanızı tavsiye ederim. Ufak bir araştırma sonucunda Sedef Pansiyonu bulduk. Mevsimden faydalanarak pazarlık sonucu 60   TL. ye bir oda kiraladım. Adı pansiyon ama bir çok motelden fazlası vardı eksiği yoktu. Çok tecrübeli bir aile işletiyor kesinlikle tavsiye ederim. Denize sıfır olması en güzel avantajı.
  Deniz demişken, Şarköy'ün upuzun kumsal bir sahili var. Denize ulaşmak çok kolay. Yaz ayları biraz rüzgarlı geçiyormuş. Hafif de dalgalı. Ama havası müthiş güzel. Oksijeni bol. Şarköy Kumbağ'a göre çok düzenli temiz ve kolay bir sayfiye yeri. İkisini mukayese edersem (Kumbağ'lılar kızmasın) mukayese bile etmem, kesin Şarköy derim.

                ŞARKÖY'ÜN KÖYLERİ

  İĞDEBAĞLARI : Gezi için önerebileceğim  Şarköy/Tekirdağ sahil yolunda gittiğimiz ilk köydü. Köyün çok güzel manzaralı bir  restaurantı var. Yemek veya kahvaltı yemeniz şart değil. Çay kahve servisi de mevcut. Oturun orada manzarasının keyfini çıkarın. Aynı işletmenin birde köy yolunda  butik oteli var. Sakın orası zannetmeyin köy meydanına kadar tırmanın.
  ERİKLİCE : Güzergah üzeri ikinci köy. Bir sahil köyü olmasına rağmen fazla bir işletme göremedik. Bu köyde size tavsiyem Berber Altan'ı bulun onun zeytinini ve zeytinyağını alın. Fiyat olarak çok iyi kalite lezzet süper.
  MÜREFTE : Adını şarapçılık ile duyurmuş bir köy. Bir çok şarap fabrikası var. Tabi ki üzüm bağları da var. Biz ülkemizin tek şarap müzesini barındıran Kutman Şaraplarını ziyaret ettik. Müzeyi dolaştık şarap satın aldık. Burada sahilde balık restaurantları da mevcut. Biz ise köy meydanında ağaçların gölgeside tost yemeyi tercih ettik. Niyetimiz akşamleyin Tekirdağ'da bir kez daha köfte yemek.
  KİRAZLI : Adından anlaşıldığı gibi bir kiraz köyü. Köyde binlerce kiraz ağacı var. Buradan hem yurt içine hemde dışarı bir çok ülkeye kiraz gidiyor. Gideceğiniz vakit kiraz mevsimi ise mutlaka gidin derim. Aksi durumda uğramasanız da olur. Biz kiraz alışverişimizi Şarköy'den yapmıştık. Ancak buradaki kirazları görünce almadan yapamadık. Size tavsiyem kiraz alacaksanız bu köyden alın. Fiyatı kg. 5TL.ye geliyor.
  HOŞKÖY : Burası da bir sahil köyü. Köye girmeden Hoşköy feneri dikkatleri çekiyor. Köyün birde ufak bir balıkçı limanı var. Oturun köyde dinlenin biraz. Çayınızı için dondurmanızı yiyin.
  UÇMAKDERE : Yörenin en ünlü ve en güzel köyü. En fazla zamanı buraya ayırın. Köy eski bir Rum köyü. Yeşillikler içide bir doğa harikası. Biz kendimizi Karadeniz'de hissettik. Tarihi evleri, bin yıllık tarihi çınar ağaçları, içinden geçen deresi, çiçekleri, meyve ağaçları ile aşık olacağınız bir köy.
Buraya ayrıyeten yamaç paraşütü yapmak ve yürüyüş için bir çok grup geliyor.
MÜREFTE KUTMAN ŞARAPHANESİ
HOŞKÖY FENERİ
 
İĞDEBAĞLARI KÖYÜ
ERİKLİCE
UÇMAKDERE
YOLDAN BİR ESTANTANE

  Akşam vakti Kumbağ'ı bulduk. Burayı pas geçip Tekirdağ'a iftardan önce girdik. Şehir kalabalık resmen trafik var. Hem festival hem de Cmt. gecesi. Köftecilerin önünde uzun kuyruklar. Karnımız aç ama kuyrukta beklemeyi gözümüz yemeyince sahildeki festival alanına gittik. Tam bir cümbüş var burada. Ne güzel. Tekirdağ merkeziden limanı çıkarıp birde çevre düzenlenmesi yapılarak şehire çok güzel nefes alacak bir yer kazandırmışlar. Biz beğendik.
  Geleyim bizim köfte yeme işine şu köftecide mi yiyelim bu köftecide mi derken ancak kalabalık ve servisi kapatan köftecilerden dolayı  22.20 de yiyebildik. Bu sefer Meydan Köftenin şehir çıkışındaki şubesinde yemek nasip oldu. Fazla bir lezzet farkı bulamadık. Özcanlar köfte ile aynı gibi.
  Sonra hareket ver elini İstanbul. Şükürler olsun bir gezimiz de böylece bitti. GEZİ BİTER ANISI KALIR.

16 Haziran 2017 Cuma

TEKİRDAĞ KİRAZ ŞENLİĞİ - ŞARKÖY VE KÖYLERİ

Arkadaşlar merhabalar bu ilk yayınım. bakalım nasıl olacak :)
HADİ HAYIRLISI.

  Bu yıl bir festival meraklısı olduk. Alaçatı Ot, Edirne Kakava, Barbaros Oyuk, derken geçenlerde de kendimizi 53. TEKİRDAĞ FESTİVALİNDE BULDUK. Maksat çoktandır görmediğimiz Kumbağ ile hiç görmediğimiz Şarköy'ü görmek tanımak.
KUMBAĞ GREEN GARDEN PANSİYON
  Sabah 7 gibi yola koyulduk. Hafta içi olduğundan azda olsa şehir çıkışına kadar trafik vardı. Size tavsiyem hafta içi saat 6 yı geçirmemek. Selimpaşa'da verdiğimiz yarım saatlik moladan sonra saat 10 gibi Kumbağ'da olduk. Pansiyonda kalmaya kara vermiştik ve daha önce yaptığım araştırma sonucunda Mehmet bey ve eşinin işlettiği Green Garden pansiyonuna yerleştik. Mehmet bey eski bir işletmeci tecrübesini pansiyonuna gayet güzel aktarmış. Pansiyon oldukça temiz, tuvalet banyo odanın içinde. Odada buzdolabı mevcut, kapkacakın her türlüsü, tüp hatta çay ve şeker bile hazır. Sahile de çok yakın bir yerde. Şayet yolunuz bir gün Kumbağ'a düşerse  bir pansiyonda kalmayı düşünüyorsanız, konuşmayı çok seven, hoş sohbet Mehmet Amcanın mekanında rahat kalabilirsiniz.
  Pansiyonda fazla kalmadık. İstikamet Tekirdağ merkez.
                                               TEKİRDAĞ MERKEZ
 RAKOCZİ MÜZESİ  : 1720 / 1735 yılları arasında Osmanlıya sığınan Macar Prensinin yaşadığı ev uzun yıllardır müze olarak ziyaretçilerine açık. Ancak bizimle gayet iyi ilgilenen Müze görevlisi ALİ  Beyin dediğine göre maalesef yıllık ziyaretçi Macarlar dahil 2500 civarında. Müze görülmeye değer. Müze kart geçmiyor. Giriş 3 TL

MACAR RAKOCZİ MÜZESİ                   
           TARİHİ BEŞ EVLER
          


TARİHİ BEŞ EVLER: Rakoczi Müzesi çıkışı gözümüze ilişen tabela ile Belediyenin restore edip hizmete açtığı bu butik otel kompleksi ile karşılaştık. Aslında biz dolaştığımız vakit henüz otel kısmı hizmete açılmamıştı. Ama şimdi başlamıştır. Eksik olmasın Gizm hanımın teklifiyle butik oteli gezdik ve çok beğendik. Odalar çok güzel dekore edilmiş. Ortak alanlar ve bahçesi çok şirin. Fiyatını sorduğumuzda oda kahvaltı 2 kişi 180 TL. yanıtını aldık.
NAMIK KEMAL EVİ : Vatan şairimiz Namık Kemal 1840 Tekirdağ doğumlu. Onun anısına adı verilmiş olsa gerek. Zira ev doğduğu ev değil ancak o mahallede ve temsili. Müzeye gelince, Namık Kemal müzesi demekten şehir müzesi demek daha doğru olur Biz müzeyi başarısız bulduk sergilenen eserler, objeler tıka basa rast gele dizilmiş gibi. Ama Tekirdağ'a  geldim vaktim var dolaşmak istiyorum diyorsanız gidin derim.
TEKİRDAĞ KÖFTESİ : Şehrin köftesi meşhur. Tekirdağ'da bir çok köfteci var. Biz Abdi Özcan'ı tercih edecektik olmadı. Ramazan ayında kapatıyormuş. Bizde en ünlüsü diyebileceğimiz ÖZCANLAR KÖFTE de yedik. Güzel ama müthiş bir lezzet değil. Hiyjen konusuna gelince ğayet iyi. Değişik olsun diye patlıcan üstüne olanını yedik. Altı patlıcan üstünde 8 adet köfte yanında az bir garni 19 TL.
ARKELOJİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİ : Eski vali konutu çok güzel bir bina. Sergilenen eserler civar yöreden. Vaktim yok bir tek müze gezmek istiyorum diyorsanız tecihiniz bu olsun. Giriş ücretsiz
MEHMET SAİM SEREZ : Tekirdağ aşığı, kendini bu şehre adamış canlı tarih ile biraz sohbet etme imkanımız oldu. 45 civarı yayınlanmış kitabı var. Şu anda 88 yaşında Allah sana uzun ömür versin Mehmet Amca

NAMIK KEMAL EVİ                     ÖZCANALAR KÖFTE         MEHMET SAİM SEREZ




  Artık saat 17.00 Festival başlıyor.
53. ULUSLARARASI TEKİRDAĞ KİRAZ FESTİVALİ : Yurdumuzda yapılan en eski festivallerden. Uluslar arası deniyor ama ben bunla ilgili kortejde geçen üç,dört İtfaiyeciden başka bir şey görmedim. Karınca kararınca olan bir kortej. Atatürk anıtı önünde toplanma, İstiklal marşımız, festival ateşi, açılış konuşması derken festival başlar. Çeşitli gösteriler, bando. belediye orkestrası.
Festival dört gün sürüyor. her akşam anfi tiyatroda tanınmış bir sanatçının konseri oluyor. Sahil kesiminde çok büyük bir alana panayır kuruluyor. Festival yalnız merkez ile sınırlı kalmıyor. Bir çok ilçede de etkinlikler oluyor. Biz yakın mesafede olan Naip köyüne gidiyor ve orada iftara katılıyoruz.

      FESTİVAL GÜZELİ              LÜLEBURGAZ BANDO     EN İYİ KİRAZ YARIŞMASI




Fotoğraflar sırasıyla.
KORTEJ
FESTİVAL ATEŞİ
NAİP KÖYÜ İFTAR ÖNCESİ


Bu gezimizi iki ayrı bölümde toplamayı düşündüm. bu ilki Tekirdağ ve Festival. Diğeri Şarköy ve köyleri olacak.






11 Haziran 2017 Pazar

GEZEN KUŞLAR YOLLARDA

Merhaba arkadaşlar GEZEN KUŞLAR YOLLARDA adı ile blog sayfamı açmış bulunuyorum.
Seyahat, gezi, tatil, yaşam.
Takiplerinizi beklerim ☺